ABCS of Autism

The ABC's of Autism

Κινητοποίηση διαφορετικών προσεγγίσεων για την εκπαίδευση επαγγελματιών ΔΑΦ

2021-2-CY01-KA210-VET-000048730

Σχετικά με εμας

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι μια σύνθετη νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής. Είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την ανάπτυξη στους τομείς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας (Dunn & Leitschuh, 2006).

Τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, στην επικοινωνία και στη χρήση αισθητηριακών πληροφοριών. Είναι εμφανής η αυξανόμενη ανάγκη για εκπαίδευση και υποστήριξη σε αυτόν τον πληθυσμό για να καταστούν τα φυσικά, κοινωνικά και συμπεριφορικά περιβάλλοντα πιο προσιτά, περιεκτικά και υποστηρικτικά για αυτά τα άτομα και για την ανάπτυξη των κοινωνικών και δεξιοτήτων ζωής τους προκειμένου να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να ζουν ανεξάρτητα. Υπάρχουν πολλές θεραπείες αφιερωμένες στη βελτίωση των επικοινωνιακών, γνωστικών και κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών με αυτισμό. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο αποτελεσματικά ή βασισμένα σε στοιχεία.

Εκτός από αυτό, κάθε παιδί ή ενήλικας με αυτισμό έχει μοναδικά πλεονεκτήματα και προκλήσεις, επομένως δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση για τη θεραπεία και την παρέμβαση στον αυτισμό. Κάθε παρέμβαση ή σχέδιο θεραπείας για τον αυτισμό θα πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες του ατόμου. (autismspeaks.org). Είναι, επομένως, υψίστης σημασίας, για τους επαγγελματίες ΔΑΦ (π.χ. Εργοθεραπευτές (OTs), Λογοθεραπευτές (SaLTs), Φυσικοθεραπευτές (PTs), Επαγγελματίες Υποστήριξης Συμπεριφοράς (BCBAs, RBTs, Αναλυτές Συμπεριφοράς), Συμβούλους, Ψυχολόγους κ.λπ. .) να εκπαιδευτούν σε διάφορες θεραπείες και παρεμβάσεις. Με το έργο μας, στοχεύουμε να παραδώσουμε μια σειρά εκπαιδεύσεων σχετικά με διάφορες τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για τον αυτισμό.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε και παραδώσαμε 4 διαφορετικές εκπαιδεύσεις με επίκεντρο τα εξής:

1. Κοινωνικές δεξιότητες

2. Λειτουργική Επικοινωνία

3. Επικοινωνία με γονείς

Στόχοι

Ως εκ τούτου, έχοντας ως ομάδα-στόχο τους εργαζόμενους στη νεολαία και τους περιθωριοποιημένους νέους/ νέους που κινδυνεύουν από αποκλεισμό, προτείναμε ένα έργο με τους ακόλουθους στόχους: Λήψη των κενών που εντοπίστηκαν μεταξύ των επαγγελματιών και χαρτογράφηση τρέχουσων καλών πρακτικών που σχετίζονται με παρεμβάσεις για τον αυτισμό. Παροχή εκπαιδευτικών μαθημάτων για την άμεση εκπαίδευση των επαγγελματιών ΔΑΦ, σε προσεγγίσεις που βασίζονται σε στοιχεία που μπορούν να ενσωματώσουν στην εργασία τουςΠαροχή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την άμεση κατάρτιση των επαγγελματιών ΔΦΑ, σε τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που μπορούν να ενσωματώσουν στην εργασία τους. Δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών ΔΦΑ, που μπορούν να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αποτελέσματα

Ως αποτέλεσμα, ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια ότι πετύχαμε τα εξής:

  1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό μεταξύ των επαγγελματιών, των συνεργαζόμενων οργανώσεων και της τοπικής τους κοινότητας
  2. Μια καθοδηγούμενη βέλτιστη πρακτική για την υποστήριξη ατόμων με αυτισμό
  3. Οι επαγγελματίες αυτισμού να κάνουν θετικές αλλαγές στην πρακτική τους ως αποτέλεσμα του προγράμματος
  4. Επαγγελματική ανάπτυξη των επαγγελματιών ΔΑΦ για να συμβάλουν στη δημιουργία περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς, στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και στη βελτίωση της προσέγγισης των ατόμων με ΔΑΦ
  5. Ανάπτυξη προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για επαγγελματίες ΔΦΑ
  6. Το έργο συνέβαλε στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών στην πρόσβαση στην κατάρτιση για τους επαγγελματίες που εργάζονται με αυτισμό
  7. Το έργο συνέβαλε στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται με άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους
Ομάδα- στόχος

Επαγγελματίες ΔΑΦ (π.χ. Εργοθεραπευτές (ΟΤ)

Λογοθεραπευτές (SaLTs)

Φυσικοθεραπευτές (PTs)

Επαγγελματίες Υποστήριξης Συμπεριφοράς (BCBAs, RBTs, Αναλυτές Συμπεριφοράς)

Σύμβουλοι (Ψυχολόγοι κ.λπ.)

Δραστηριότητες

Διδασκαλία Κοινωνικών Δεξιοτήτων μέσω της Διαδικασίας Διδασκαλίας Αλληλεπίδρασης

Η διαδικασία διδασκαλίας αλληλεπίδρασης είναι μια τεκμηριωμένη διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Σε αυτήν την εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες έμαθαν τα κύρια βήματα της διαδικασίας και τη βασική θεωρία πίσω από τη μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκπαιδευτικής εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη χρήση της, μέσα από σενάρια ρόλων

Πώς να μιλήσετε, να ενδυναμώσετε και να εκπαιδεύσετε τους γονείς παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού
Σε αυτό το σεμινάριο, οι ειδικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις θεωρητικές βάσεις της ανατροφής των παιδιών και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η ανατροφή ενός παιδιού με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε διάφορα στάδια της ζωής ενός παιδιού. Ένας από τους στόχους ήταν η ευαισθητοποίηση των ειδικών σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης των γονέων, για καλύτερη ποιότητα ζωής για ένα παιδί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά του. Οι ειδικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς να αξιολογούν τα δυνατά σημεία και τις ανάγκες για οικογενειακή υποστήριξη και πώς να τους παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Ένα μέρος της διάλεξης επικεντρώθηκε επίσης στα αδέρφια και στο πώς οι ειδικοί μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους για την ενδυνάμωση. Επίσης, αυτή η εκπαίδευση περιελάμβανε εργαστήρια όπου οι ειδικοί είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην εφαρμογή της γνώσης που έμαθαν. Η ενεργός συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν απαραίτητη για την απόκτηση δεξιοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και στην καθημερινή εργασία με τις οικογένειες. Ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης ήταν οι ειδικοί να αισθάνονται σίγουροι να ενδυναμώσουν και να εκπαιδεύσουν τους γονείς, να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο λειτουργίας της οικογένειας, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των γονέων για υποστήριξη και πώς μπορούν να παρέχουν αυτή την υποστήριξη και βοήθεια από τους ρόλους τους.
 
Στήριξη οικογενειών παιδιών με αυτισμό

Ο κύριος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η παροχή εργαλείων σε επαγγελματίες που εργάζονται με άτομα με ΔΑΦ στο πλαίσιο μιας παρέμβασης με επίκεντρο την οικογένεια. Το Mi hijo y yo (Το παιδί μου και εγώ) παρείχε μια 3ήμερη εκπαίδευση με το ακόλουθο περιεχόμενο:

– Βασικές Θεραπευτικές Δεξιότητες

– Προγράμματα Παρέμβασης με Οικογένειες για τη βελτίωση της ανάπτυξης των παιδιών τους (Το μοντέλο PACT, πρόγραμμα The MyMind)

– Προσέγγιση οικογενειακής παρέμβασης στο πλαίσιο της Ανάλυσης Συμπεριφοράς για άτομα

Εκπαιδευτικός Οδηγός

Ο Οδηγός είναι ένα έγγραφο στο οποίο ο καθένας μπορεί να ανατρέξει και να αποκτήσει γνώσεις, πληροφορίες και τεχνογνωσία προκειμένου να εφαρμόσει τις στρατηγικές που έμαθε κατά τη διάρκεια των 4 εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Χωρίζεται σε 4 ενότητες, μία ανά εκπαιδευτική δραστηριότητα. Παίρνει τους επαγγελματίες ΔΑΦ μέσω μιας διαδικασίας βήμα προς βήμα: 

1. Εφαρμογή της Διαδικασίας Διδασκαλίας Αλληλεπίδρασης (ενότητα 1 βασισμένη στη δραστηριότητα: Διδασκαλία Κοινωνικών Δεξιοτήτων μέσω της Διαδικασίας Διδασκαλίας Αλληλεπίδρασης)

2. Επικοινωνία με οικογένειες παιδιών με ΔΑΦ (ενότητα 2, βασισμένη στη δραστηριότητα Πώς να μιλήσετε, να ενδυναμώσετε και να εκπαιδεύσετε γονείς παιδιών με ΔΑΦ)

3. Υλοποίηση Προγραμμάτων Παρέμβασης με Οικογένειες για τη βελτίωση της ανάπτυξης των παιδιών τους (The PACT model, The MyMind program) (ενότητα 3, βασισμένη στη δραστηριότητα Υποστήριξη οικογενειών παιδιών με αυτισμό)

4. Διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ νευροτυπικών και νευροδιαφορών ατόμων (ενότητα 4, με βάση τη δραστηριότητα Κατάρτιση επικοινωνίας ΔΑΦ )

Διάβασε τον Εκπαιδευτικό Οδηγό μας

Συνεργάτες

Νέα

Επικοινωνία

Contact Us
First
Last